Op kamers of niet? Nu het nieuwe leenstelsel is ingevoerd lijken er minder studenten op kamers te gaan. Is dit een voor- of nadeel?
woensdag 31 augustus 2016
Je kind helpen met een scriptie?
Je kind helpen met een scriptie of verslag? Prima, maar doe het wel verstandig. De student moet het later ook kunnen. Helpt de hbo of universiteit hierbij?
Bindend studieadvies niet gehaald… wat nu?
Deze weken krijgen de eerstejaars studenten te horen of ze door mogen met hun opleiding. Wat doe je als ouder als het bindend studieadvies niet gehaald is?
Terreur en studeren
Terreur schrikt de wereld weer op. Toch studeren en wonen Nederlandse en internationale studenten vredig samen op de Campus.
Vakantiebaantje… slim of stressvol?
Vakantiebaantje, slim of stressvol? Volgens de FNV heeft 71% van de jongeren een vakantiebaantje. 3% van hen vindt het baantje stressvol. Niet doen dus?
Decentrale selectie: Hoe bereid je je voor?
De loting wordt het komend studiejaar afgeschaft. Voortaan is er voor opleidingen met een beperkt aantal studieplekken alleen nog maar decentrale selectie.
Studiefinanciering, ervaringen nieuwe systeem
De nieuwe studiefinanciering bestaat nu een jaar. Wat zijn de eerste ervaringen met het nieuwe systeem? Reacties van ouders en studenten.
Webinar over studiesucces
Gaat uw kind studeren aan een hogeschool of universiteit? U kunt dan als ouders een gratis webinar over studiesucces volgen. 5 september 2016 om 19.00-19.45.
Sport voor studenten
Sport voor studenten is hartstikke nuttig. Studenten hebben baat bij de ontspanning die sporten biedt. Ook leren ze meer studenten en medewerkers kennen.
Chaotische student
Is uw kind een chaotische student? Misschien kunt u hem erop wijzen dat zijn pc wel echt netjes geordend moet zijn. Gestructureerd studeren is een pré.
Middelbare scholen en studiesucces
Middelbare scholen en studiesucces hebben veel met elkaar te maken. Bereid de middelbare school uw kind goed voor op doorstuderen? Hoe kunt u dat zien?
Tentamen doen, ervaringen van studenten
Tentamen doen hoort erbij. Wilt u als ouder uw kind hierbij helpen? Profiteer van de tips van studenten. Tentamens halen is belangrijk voor de studiepunten.
Deadline Numerus Fixus studie, Chaos?
Deadline Numerus Fixus studie, chaos bij studenten? De selectiecriteria voor deze opleidingen zijn meestal globaal bekend. De decaan heeft veel informatie.
Studentenverenigingen, wat zijn dat?
Studentenverenigingen, wat zijn dat? En wat zijn studieverenigingen? Wat heeft de student hieraan? Informatie voor ouders.
Online college volgen, hulpmiddel bij studiekeuze
Online college volgen kan helpen bij studiekeuze en is ook inhoudelijk interessant. Gratis en toegankelijk voor leerlingen, ouders en docenten.
Studiekeuzeproces en de stagebegeleider
Studiekeuzeproces en de stagebegeleider zijn een succesformule. Door stage kan de studiekiezer zich specialiseren en hij voelt zich zekerder bij studiekeuze.
Wandelen en studiekeuze
Wandelen en studiekeuze. Een rare combinatie? Nee, niet als u uw kind met kleine vragen zichzelf beter te leren kennen. Wandelen activeert je hersens.
Studieloopbaanbegeleider aan het woord…
Studieloopbaanbegeleider zijn betekent ook een studieadvies geven. Een negatief bindend studieadvies is soms terecht, maar er zijn ook twijfelgevallen.
Gamen en studiekeuze
Gamen en studiekeuze. Vooral als er sprake is van een gameverslaving is er een probleem. Onderzoek van de Universiteit Utrecht geeft meer inzicht.
Naar een Open Dag: wie loopt voorop?
Naar een Open Dag: Wie loopt voorop? Hoe 'sturend' moet en kun je zijn als ouder? De verantwoordelijkheid voor de studiekeuze moet wel bij de student liggen.
Eerste studieweek, tips van studenten
Eerste studieweek: Studeer gestructureerd, zoek ontspanning bijvoorbeeld door te sporten. Zoek contact met andere studenten en eet gezond.
Studiesucces, studieadviseur is vraagbaak
Studiesucces, studieadviseur is vraagbaak. Advies aan studenten: Zoek contact bij problemen en als je je opleiding wilt verzwaren of verbreden.
Studieuitval voorkomen
Ruim een op de drie studenten stopt in het eerste jaar. Studieuitval voorkomen? Kan dat? Wat kun je als ouder doen? Waar moet je op letten bij studiekeuze?
Eerste collegeweek… tips van studenten
Wat gebeurt er in de eerste collegeweek? Na de introductie komt er veel af op uw zoon of dochter. Hierbij tips van studenten voor de eerste studieweek.
Studieschuld mag mij niet tegenhouden
Deze week beginnen de eerste studenten die onder het nieuwe leenstelsel gaan vallen. Hoe proberen ze hun studieschuld zo klein mogelijk te houden?
Tussenjaar… ervaringen van studenten
Tussenjaar... ervaringen van studenten gaat over de ervaringen van studenten met het tussenjaar. Hoe reageerden hun ouders? Hoe ging het studeren daarna?
Open Dag bezoeken
Een Open Dag bezoeken is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. Wat kun je als ouder verwachten en hoe ervaren andere ouders een Open Dag?
Studiekosten en inkomen student
Studiekosten en inkomen is een onderwerp waar veel ouders en kinderen zich zorgen over maken. Wat verdient en student eigenlijk met zijn bijbaan en stufi?
Eerste studieweek: tips van studenten
Drie studenten geven tips voor de eerste studieweek. Zorg dat je gestructureerd plant, maar denk ook aan gezelligheid en zoek contact met je medestudenten.
Vergelijken van opleidingen
Het vergelijken van opleidingen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. 'Studie in Cijfers' geeft objectieve informatie over bv. tevredenheid.
Studielening, begin van je eigen huis?
Nu alleen de aanvullende beurs nog bestaat zullen er meer studenten een studielening nodig hebben. Praat ook eens met uw kind over financiële planning.
Contact en beginnen met de studie
Contact is belangrijk voor het welbevinden van de student. Contact met medestudenten, contact met de studieadviseur en ook met u als ouders.
Geld voor beter Hoger Onderwijs
Minister Bussemaker wil het geld dat bespaard wordt op de nieuwe studiefinanciering inzetten voor beter Hoger Onderwijs. Online onderwijs wordt gestimuleerd.
Wel of niet naar het buitenland?
Is het verstandig om na je middelbare school naar het buitenland te gaan? Lees over onderzoek naar een tussenjaar... Wel of niet naar het buitenland?
Navigeren met het hoofd of navigeren met het hart?
Navigeren met je hoofd of navigeren met je hart? Een radiocommercial over studiekeuze? Want bij studiekeuze zijn beide belangrijk.
Zelfregulering bij studiekeuze
Zelfregulering is lastig om te leren voor jongvolwassenen. Toch is het erg belangrijk de regie te houden op je eigen (studie)loopbaan.
Studiekeuzeproces en de schoolmanager
Studiekeuzeproces en de schoolmanager hebben een relatie. Hoe meer tijd er is voor studiekeuze, hoe beter leerlingen het doen op hbo of wo.
Master kiezen met verstand
Een master kiezen met verstand is belangrijk. Opleidingen vergelijken is ook in deze fase van de opleiding van uw kind belangrijk.
Ouderejaars adviseren eerstejaars
Ouderejaars geven tips aan de nieuwe eerstejaars. Een goed evenwicht tussen studeren en ontspannen is belangrijk. Plan je werkweek en leef gezond.
Student van nu gaat echt studeren
De student van nu gaat echt studeren, zo kopt de Volkskrant deze week. Hier leest u meer over de kosten van studeren, bijbaantjes en studiefinanciering.
Gestopt met de studie
'Sorry, ik ben gestopt met de studie.' Als je kind met deze mededeling komt schrik je als ouder. Wat dan? Een vader die dit meemaakte neemt u mee op reis.
Voorlichting op school
Voorlichting op school is belangrijk in de oriëntatiefase van een aanstaande student. Wat zijn interessante thema's en welke opleidingen zijn er hierover?
Studiesucces en planning
Studiesucces en planning heeft alles met elkaar te maken. De student moet zijn studie goed plannen, maar ook 'het huishouden', de ontspanning en het geld.
Studentenstad of studie?
Wat is belangrijker? De opleiding of de studentenstad? Leerlingen kiezen vaak voor een studentenstad die hen leuk lijkt. Een sollicitatie naar studie-uitval.
Tussenjaartips voor ouders
'Tussenjaartips voor ouders' en 'tussenjaar, tien tips voor studenten', vormen samen handvatten om een goed tussenjaar te plannen voor studiekiezers.
Niet studeren... Wat dan?
'Ik ga toch niet studeren' is een mededeling waar je als ouder niet blij van wordt. Toch besluit een aantal studenten hiertoe op het laatste moment.
Studiekeuze, scholieren over hun proces?
Studiekeuze is iets wat jongvolwassenen niet alleen doen. Studenten vertellen hoe ze terugkijken op hun studiekeuzeproces en de hulp die ze hebben gekregen.
Overgang middelbare school - universiteit.
De overgang van de middelbare school naar hbo of universiteit is voor sommige studenten lastig. Hoe kunt u uw kind helpen? Leer van ervaringen van anderen.
Studiekeuzetest, zin of onzin?
Een studiekeuzetest kan een goede aanleiding zijn voor een studiekeuzegesprek. Alleen een test doen heeft niet zoveel zin. Persoonlijk contact is belangrijk.
Maak alles mee op afstand
De eerste studieweken gebeurt er veel. Advies aan ouders: Maak alles mee op afstand... Twee ouderejaars kijken terug op het begin van hun studententijd.
Abonneren op:
Posts (Atom)