zaterdag 28 juli 2018

Studiekeuze Stripboek

studiekeuze stripboek


Het Studiekeuze Stripboek gaat over studiekeuze voor hbo of universiteit. Van elke stap in het studiekeuzeproces is er een strip. En er zijn 5 tips. Er is ook een verdiepend achtergrond artikel. Voor ouders en scholieren gratis te dowwloaden. Lees het, praat erover en geef het door aan wie je maar wilt. 

woensdag 11 juli 2018

Studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces

Studiestress komt steeds vaker voor bij studenten. Daarom deze week vijf tips voor ouders om studiestress te voorkomen. Vandaag tip 4: Studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces
Studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces

Studiestress voorkomen… zoek hulp


En de studie loopt niet altijd soepel. Veel studenten hebben last van stress. Maar daar kan uw kind iets tegen doen. En u kunt een handje meehelpen op de achtergrond. Studiestress voorkomen… zoek hulp.
studiestress voorkomen... zoek hulp

Studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek


Deze week vijf tips voor ouders van geslaagden over het voorkomen van studiestress… want als ouder kun je daar best wat tegen doen. Vandaag tip 2: studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek.
Studiestress voorkomen... maak jezelf niet gek

Studiestress voorkomen… leer kiezen

Aan een aantal deskundigen heb ik gevraagd hoe ouders van studenten hun volwassen kind kunnen helpen studiestress te voorkomen. Daarover heb ik vijf artikelen geschreven met in elk artikel één tip. In dit artikel tip 1: studiestress voorkomen… leer kiezen.
Studiestress voorkomen... leer kiezen

Studiekeuze is niet eens zo moeilijk!?


Studiekeuze is niet eens zo moeilijk!? was de titel van een artikel dat ik kreeg van Sjoerd Faber, enthousiaste schooldecaan uit Harlingen. ‘Wat maak je me nou?’ was mijn eerste reactie. Maar Sjoerd weet de hoofdzaken inderdaad goed samen te vatten.
studiekeuze is niet zo moeilijk

Studeren… Moet echt alles perfect zijn?

Vandaag praat ik met Ineke Leenders. Zij is studentenpsycholoog. ‘Wat zou je nou als tip aan ouders aan ouders van studenten meegeven?’ Het antwoord komt haast meteen: ‘Ik zou geen tip geven, ik zou een vraag stellen: ‘Moet echt alles perfect zijn als je kind gaat studeren?
studistress voorkomen

Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht voor een opleiding?

“Mijn dochter is eerstejaars op een hbo en zal waarschijnlijk haar bindend studieadvies niet halen. Ze moet dan een andere opleiding kiezen. Maar het aanmelden voor een andere opleiding moet vóór 1 mei. Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?” Een begrijpelijke vraag van deze ouder waar ik graag op inga…Studiekeuzecheck

Ouders en studenten in gesprek over studiekeuze


In dit filmpje blikken studenten Hilmar en Katinka, samen met hun ouders, terug op de studiekeuze. Welke bijdrage hebben hun ouders geleverd en wat is ze het meeste bijgebleven? Ouders en studenten in gesprek over studiekeuze.
Ouders en studenten in gesprek over studiekeuze

Nu weet ik wat ik wil worden… studiekeuze kost tijd

Toen ik Kars Hüsken voor het eerst zag viel me meteen op dat hij blij en zelfverzekerd de wereld inkijkt. Ik heb ook lang gezocht. Maar nu weet ik wat ik wil worden’. Nou, dat kun je ook wel aan hem zien. Ik vraag hem naar zijn zoektocht naar zijn ‘ideale studiedoel’.
nu weet ik wat ik wil worden

Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?


Deze week vroeg een moeder aan mij: ‘Vindt u nu dat ik niet meer op vakantie moet gaan om de studie van mijn kind te kunnen betalen? Ik wil mijn kind niets tekort doen, maar ik vind mijn vakantie ook belangrijk…’ Aanleiding genoeg om dieper in te gaan op de vraag: Wat betaal ik aan de studie van mijn kind?
 'Wat betaal ik aan de studie van mijn kind' is een goede vraag. Maar vraag uw kind ook wat hij zelf kan betalen. 

Problemen tijdens de studie? Zoek hulp bij de decaan


Problemen tijdens de studie komen heel veel voor. ‘Dat hoort ook een beetje bij volwassen worden’, zegt studentendecaan Marc Uijland.
Problemen tijdens de studie? Zoek op tijd hulp.

Stoppen met de studie… ervaring van een moeder

‘Mijn zoon moet stoppen met de studie’, zo schreef een moeder mij. Goed dat deze moeder advies vraagt. Ik mag haar brief, anoniem, op deze site zetten en publiceer ook mijn antwoorden aan haar. Hopelijk hebben andere ouders hier iets aan.
stoppen met de studie

Internationaal studeren en werken

De discussie over het Engels op hogescholen en universiteiten is zinvol. Internationaal studeren en werken is voor sommige studenten echt een grote wens. Engels hoort daar dan vaak ‘automatisch’ bij. Hierover een gesprek met een student, een docente en een studieloopbaanbegeleiderinternationaal studeren en werken

Studiekeuze met hoofd en hart. Advies van Keuzegids

Ouders vragen op ouderavonden vaak naar hoe je baankansen kunt inschatten. Dat is natuurlijk heel lastig en voor veel jongeren is dit nog ‘te ver weg’. Maar hoe zit het dan met studiekeuze? Kies je een studie of een beroep? In onderstaand artikel staan een paar tips.
Studiekeuze met hoofd en hart. Advies van Josefien van pelt, redacteur van de Keuzegids

Zoekproces naar de ideale studie… dokter of manager?


In dit artikel beschrijf ik het zoekproces naar de ideale studie van Doris Lokin. Dat doe ik door de bril van haar vader, Vincent Lokin. Zit je als studiekiezer midden in zo’n zoekproces, dan heb je de steun van je ouders soms hard nodig. Hoe ondersteunde Vincent zijn dochter?
zoekproces naar de ideale studie

Zwerven van de ene opleiding naar de andere

Het beeld is dat alle leerlingen na havo of vwo gaan studeren maar het is lastig een goede stap te maken. Ik ken heel wat jongeren die na hun middelbare school zwerven van de ene opleiding naar de andere.
zwerven van de ene opleiding naar de andere

Stress en burn-out bij studenten

Stress en burn-out bij studenten is op dit moment volop in het nieuws. Terecht, want het is ook echt een probleem dat kinderen, scholieren en studenten met zoveel stress kampen. Overkomt het uw studerende kind? Dan is het in elk geval goed dat u weet wat u voor uw kind kunt doen.
Stress en burn-out bij studenten

Met hbo propedeuse naar universiteit


Op ouderavonden praat ik over het verschil, en de overeenkomsten, tussen hbo en universiteit. Een vraag die ik vaak krijg van ouders is: ‘Kan mijn kind ook met een hbo propedeuse naar de universiteit?’ Een vraag waar ik graag dieper op inga. Met hbo propedeuse naar universiteit? Is dit passend voor uw kind?
Twee verschillende bacheloropleidingen

Op kamers gaan is een hele stap


Ik was een van de eersten binnen bij familie die ging studeren. En ook een van de eersten die op kamers ging. Daar moest mijn familie wel een wennen. En ik ook natuurlijk.’ In dit artikel vertelt Anne over ‘op kamers gaan is een hele stap‘.
Op kamers gaan is een hele stap die echter ook veel oplevert

Studiepunten niet halen… Wat adviseer je als ouder?

‘Mijn dochter kan haar studiepunten niet halen‘, zo verzuchtte mijn collega Ineke. ‘Wat kan ik haar aanraden. Ze is zo teleurgesteld’. Ja, dat kan ik me voorstellen, en ook dat het jou als moeder niet lekker zit met de studiepunten. Ik zal proberen jou en je dochter een paar tips te geven.
studiepunten niet halen, wat naar

Je studie op maat maken. Vragen van (en aan)ouders

Binnen een opleiding op hbo of universiteit heb je veel keuzevrijheid. Het eerste studiejaar ligt vast, maar daarna kun je steeds meer eigen keuzes maken. Je studie op maat maken is niet altijd even makkelijk. Veel studenten vragen hun ouders om raad.
Je studie vormgeven

Studiekeuze, keuze voor het leven?

Studiekeuze is niet makkelijk. Er zijn heel wat jongvolwassenen die hiermee worstelen. ‘Hoe kan ik nu weten wat ik de rest van mijn leven wil?’ Studiekeuze, een keuze voor het leven? Nee, dat is gelukkig een onterechte angst.
studiekeuze voor het leven

Studiekeuze vanuit een ander land

Ik heb mijn studiekeuze vanuit een ander land gemaakt’, zegt Emile Samson, eerstejaars student. Dat moet heel heftig zijn… een studie kiezen op afstand.
Studiekeuze vanuit een ander land

Niet pushen bij studiekeuze maar betrokkenheid tonen

Steeds meer jongvolwassenen vragen hun ouders mee te gaan naar een Open Dag. Een goede ontwikkeling. Jongvolwassenen waarderen deze inbreng van ouders bij het studiekeuzeproces. Niet pushen bij studiekeuze maar betrokkenheid tonen.
Niet pushen maar betrokkenheid tonen, bijvoorbeeld door mee te gaan naar een Open Dag als uw zoon of dochter dat prettig vindt.

Wat wil je verder met je leven? Vraag van vader aan zoon

Een paar weken geleden heb ik een verhaal geschreven over Joost Mostert. Ik vroeg ook aan Joost wat zijn ouders voor hem hebben betekend bij zijn studiekeuze en tijdens zijn studie. “mijn vader vroeg geregeld aan me: ‘Wat wil je verder met je leven?’ Dat heeft me aan het denken gezet.”
Je weg zoeken binnen een studie... al doende leer je.

Studiekeuze duurt je hele leven, op reis met een familie

Voor studiekiezers misschien een prikkelende titel: ‘studiekeuze duurt je hele leven‘. Maar ja, zo is het wel… Als u als ouder terugkijkt op uw opleiding… doet u dan nog precies waar u voor bent opgeleid?
Studiekeuze duurt je hele leven... Bij elke nieuwe fase in de studie en je werk is het verstandig stil te staan bij de vijf wezenlijke keuzevragen.

Wat kost een tussenjaar?

Een goede studiekeuze maken is voor veel jongvolwassen een hele klus. Sommigen kunnen echt geen keuze maken tegen de tijd dat het eindexamen nadert (mijn kind kan geen studiekeuze maken). Mijn advies is: push uw kind niet een keuze te maken als hij of zij daar niet aan toe is. Laat hem of haar liever kiezen voor een tussenjaar. Een vraag van ouders die vaak volgt is dan.. Wat kost een tussenjaar?
mijn kind wil liever werken

Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating masteropleidingen

De Keuzegids masters is onlangs uitgekomen. Deze Keuzegids is een soort ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders waarin alle hbo en wo masters met elkaar worden vergeleken én beoordeeld. Dit artikel gaat over studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating. Belangrijke onderwerpen bij masterkeuze.
Studiekosten, internationalisering, arbeidsmarkt en toelating

Tussenjaar vol vrijwilligerswerk, moeder en dochter aan het woord

Ongeveer 10 % van de jongeren die een havo of vwo diploma haalt, kiest voor een tussenjaar. In de helft van de gevallen gaan deze jongeren op reis. Katie koos voor een tussenjaar vol vrijwilligerswerk. Lees haar spannende verhaal.
een tussenjaar vol vrijwilligerswerk

Stress en depressie bij studeren en studiekeuze

Stress en depressie bij studeren en studiekeuze is helaas iets dat steeds meer voorkomt. Wat doe je dan als ouder?
Stress en depressie bij studeren en studiekeuze