De Volkskrant bracht vorig jaar een artikelenreeks over het veranderde studentenleven. In elk artikel komen ouders en hun kinderen aan het woord. Voorgaande artikelen gingen over de studie-eisen, een technische studie en studentenverenigingen. Het artikel van Ike Teuling gaat over de thuiswonende student. Voor mij de aanleiding voor dit artikel: Uw studerende zoon of dochter blijft bij u wonen, hoe gaat dat in de praktijk?
dinsdag 6 november 2018
Eerste collegeweek… tips van studenten
De eerste collegeweek is voor uw zoon of dochter de start van vier of vijf jaar studeren. Hoe maak je nu een goede start? Ouderejaars studenten geven tips voor de eerste collegeweek.
Inkomen student, wat verdien je als je studeert?
Wat verdien je als je studeert? Studeren is duur. Je hebt veel uitgaven. Maar studenten hebben ook inkomsten. Denk daarbij aan studiefinanciering, ouderbijdrage, zorgtoeslag, soms huurtoeslag en natuurlijk de bijbaan. Meer hierover in dit artikel: inkomen student.
Inspelen op de interesses van je kind, ook bij studiekeuze
Als ouder weet je écht wel waar je kind interesse in heeft. Vaak zie je dat al op heel jonge leeftijd aan je kind. Inspelen op de interesses van je kind is een natuurlijke houding van ouders. Tegen de tijd dat het kind aan studiekeuze toe is, verandert dat soms. Maar inspelen op de interesses van je kind is altijd een goed begin van studiekeuze.
Studiekeuze doe je samen, ook als je kind een belemmering heeft
Ik vraag aan Nanne Roos Vonk: ‘Wat vind je nu het allerbelangrijkste over studiekeuze om aan ouders te vertellen’? ‘Studiekeuze doe je samen’, antwoordt Nanne. ‘Ook als je kind een beperking heeft. Lees het verhaal van Nanne, medewerker van Handicap + Studie Expertise Centrum.
Studiesucces en introductie (niet verwarren met ontgroening)
Ouders van eerstejaars zijn soms bang voor de introductieperiode op hbo of universiteit. Ten onrechte. De introductie is een belangrijke start van de studie… en veel meer dan alleen feesten. Studiesucces en introductie hebben met elkaar te maken.
Studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen
Ouders kunnen mij schrijven als ze vragen hebben over studiekeuze, studeren, studiekosten of tussenjaar. Over veel voorkomende vragen schrijf ik soms een artikel. Natuurlijk blijven de vragenstellers anoniem. Onderstaande vraag van ouders gaat over studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen.
Loslaten en vertrouwen dat het goedkomt
Het onderwerp van dit artikel: ‘Loslaten en vertrouwen dat het goedkomt’ komt vaak terug in allerlei artikelen en boeken over de verhouding tussen ouders en kinderen. Kent u een dergelijk boek? Of hebt u er zelf een geschreven? U bent van harte welkom een artikel te schrijven voor dit blog voor ouders. Dat deed ook Astrid Schutte. Lees haar verhaal…
Van mbo naar hbo, lees het verhaal van Sanne
Misschien hebt u het verhaal van Sanne Gijsbers gehoord op de radio. Ze vertelt hier over haar groeiproces van mbo naar hbo. Het lukt Sanne om haar eigen weg te zoeken. Ook al kan haar vader haar niet echt helpen. Van mbo naar hbo… lees (en luister naar) het verhaal van Sanne.
Studeren is ook accepteren wat je niet kunt
Studeren vraagt heel wat van een jongvolwassene. De meeste studenten hebben gewoon een leuke tijd waarin ze veel leren en gewoon een goede tijd hebben. Maar soms ontdek je tijdens de studie ook dat er dingen zijn die je niet zo goed kunt. Studeren is ook accepteren wat je NIET kunt.
Diploma halen op hogeschool of universiteit
Begin je op een hogeschool of universiteit, dan wil je ook je diploma halen. Maar dat lukt bij lang niet alle studenten. Hoeveel studenten halen hun diploma? Hoe lang duurt het voordat studenten hun diploma halen? En wat zijn succesvolle studenten?
Wat word je nu eigenlijk na je studie?
Martin Colee komt enthousiast bij me. Heel wat jaren heeft hij voor me gewerkt. Nu is hij bijna afgestudeerd. En daar is hij natuurlijk blij mee. ‘Wat word je nu eigenlijk na je studie?‘ , vraag ik hem. Martin moet daar even over nadenken…
Met hbo bachelor naar universiteit. Het is vaak lastig.
Onlangs schreef Gerrit-Jan Kleinjan een artikel in Trouw over het traject ‘met hbo bachelor naar universiteit’. Ik geef een korte samenvatting van het artikel en de reactie van de minister op dit onderwerp.
Presteren en reflecteren: eindexamen en studiekeuze
Net het WK voetbal achter de rug… Wimbledon, Tour de France… Allemaal presteren. Zou één van die topsporters tijdens de wedstrijd denken: ‘Wat doe ik hierna?’ Ik dacht het niet. Reflecteren doe je óf ver voor, óf na de wedstrijd. Niet tijdens. Zo is het ook met eindexamen doen (presteren) en nadenken over je studiekeuze (reflecteren).
Zomertips voor studiesucces (speciaal voor ouders)
Drie keer ging ik met een zucht van verlichting de zomervakantie in… Ik heb drie kinderen. Telkens als er weer eentje geslaagd was voor de middelbare school, haalde ik opgelucht adem. Klaar is Kees, alweer een kind ‘volwassen’. Jazeker… er zijn op zo’n moment veel zaken die je als ouder los kunt laten. Waarom dan toch zomertips voor studiesucces?
Bindend studieadvies mogelijk niet halen… wat nu?
Is uw kind eerstejaars student? Tegen het eind van het studiejaar krijgt uw zoon of dochter een brief met daarin een Bindend Studieadvies. Wat is het BSA en waarom is dit bedacht? Wat als het Bindend Studieadvies mogelijk niet gehaald wordt? Kunt u als ouder iets doen? (Lees ook ‘studiepunten niet halen’)
Verwennen mag… tip tien voor ouders van studiekiezers
Bent u overbodig als uw zoon of dochter gaat studeren? Nou nee hoor… verwennen mag! Vrijwel alle studenten zeggen dat ze graag met hun ouders overleggen over de studie. Als ouder overbodig? Nee, echt niet! Maar pas ook op dat u uw kind niet teveel gaat ‘pamperen .
Mijn kind kan nog niet kiezen… tip 9 studiekeuze
Mijn kind kan nog niet kiezen! Ik hoor het steeds vaker. Het leven van jongvolwassenen is ook erg ‘gevuld’. Een druk bestaan dat ook vaak stress oplevert. En dan ook nog keuzes maken voor je toekomst…
Enthousiasme voor de studiekeuze, tip 8 voor ouders
U herkent het enthousiasme voor de studiekeuze van uw kind. U ziet of uw kind nog twijfelt of het eigenlijk heel zeker weet. Ook al begrijpt u niet veel van de studie-inhoud… U kent uw kind en ziet of hij enthousiast is voor de studiekeuze.
Stad of studie? Tip 7 voor studiekeuze
Stad of studie? De leefomgeving waarin uw zoon of dochter studeert is een factor van betekenis. Nogal wat studenten en hun ouders laten de studiekeuze ook afhangen van de stad. Maar is dat wel verstandig?
Studeerbaarheid, tip 5 goede studiekeuze
Hoe is de studeerbaarheid van de opleiding waar uw zoon of dochter wil gaan studeren? Hoeveel studenten halen de opleiding binnen redelijke tijd? Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar en hoeveel docenten zijn er? Allemaal zaken die van belang zijn om de opleiding binnen redelijke tijd te halen.
Carrière en studiekeuze, tip 4 voor een goede studiekeuze:
Carrière en studiekeuze, heeft dat iets met elkaar te maken? Gedeeltelijk. Gaat uw zoon of dochter een beroepsopleiding volgen, zoals het hbo, dan gaat het tijdens de studie al vaak over het toekomstige beroep. Op de universiteit is dat minder het geval.
Dit is tip 4 voor ouders over hoe ze hun zoon of dochter kunnen ondersteunen bij studiekeuze.
Dit is tip 4 voor ouders over hoe ze hun zoon of dochter kunnen ondersteunen bij studiekeuze.
Kwaliteit van de opleiding, hoe beoordeel je die? Tip 3
De kwaliteit van de opleiding doet er toe. Hoe kun je de kwaliteit van de opleiding waar je zoon of dochter naar kijkt beoordelen? Elk jaar in november verschijnt ‘De Keuzegids‘ voor universiteiten, dat is een soort ‘consumentengids’ voor studenten en ouders waarmee ze snel inzicht kunnen krijgen in de kwaliteit van de opleiding. Wat is de beste universiteit van Nederland?
Vraag door, tip 2 voor een goede studiekeuze
Vraag door als uw zoon of dochter naar een Open Dag is geweest, natuurlijk wilt u graag weten wat uw kind ervan vond. Maar hoe kun je als ouder goede vragen stellen? En wat als er helemaal geen antwoord komt?
Studiekeuze: begin op tijd. Tip 1
Studiekeuze: begin op tijd daarmee! Een goede studiekeuze is de basis voor studiesucces op hbo of universiteit. Er zijn tien tips voor ouders over studiekeuze. In dit artikel tip 1: Studiekeuze: begin op tijd daarmee.
Studiekosten.. waar moet u op rekenen?
Studeren kost geld, veel geld. Op hoeveel studiekosten moet je rekenen? Het is belangrijk met uw zoon of dochter al voor de studie begint een overzicht te maken van de uitgaven.
Studiefinanciering in het kort voor ouders (en as. studenten)
De Studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Hier vindt u alle gegevens over studiefinanciering voor hbo/wo. Dit mini-artikel ‘Studiefinanciering in het kort voor ouders’ is bedoeld om u enigszins op weg te helpen.
Stage is een zachte landing op de werkvloer
Misschien hebt u een paar weken geleden het verhaal gelezen van Vincent Lokin over zijn dochter Doris. ‘Ik wil dokter worden of manager‘, zei Doris.
Over een paar weken is Doris afgestudeerd. ‘En… wat wordt het? vraag ik Doris? ‘‘Dokter of manager?’ ‘Manager’, zegt Doris. ‘Maar ik doe eerst nog een soort extra stage. Stage is een zachte landing op de werkvloer’.
Over een paar weken is Doris afgestudeerd. ‘En… wat wordt het? vraag ik Doris? ‘‘Dokter of manager?’ ‘Manager’, zegt Doris. ‘Maar ik doe eerst nog een soort extra stage. Stage is een zachte landing op de werkvloer’.
Proefstuderen en je inhoudelijk verdiepen in een thema
Een studiekiezer zal naar meerdere Open Dagen gaan. Hij of zij zal ook een paar meeloopdagen volgen. Sinds een paar jaar kun je op de meeste universiteiten en hbo’s ook (online)proefstuderen. Proefstuderen en je inhoudelijk verdiepen in een thema is een echt ‘nadenkt-moment’ in het studiekeuzeproces.
Halvering collegegeld eerstejaars Hoger Onderwijs studiejaar 2018-2019
De ministerraad heeft het voorstel gedaan om het collegegeld in het eerste studiejaar te verlagen van €2.060 naar €1.030,-. Eerder zei de Tweede Kamer al ‘ja’ tegen dit voorstel. De eerste kamer heeft dit voorstel nu ook goedgekeurd. De halvering collegegeld eerstejaars hoger onderwijs studiejaar 2018-2019 is nu een feit.
Op welk niveau ga ik studeren? Hbo? Wo?
Op welk niveau ga ik studeren? Veel studiekiezers staan hier helaas niet bij stil. ‘Ik heb havo ‘dus’ ik ga naar het hbo’ of ‘ik heb vwo ‘dus’ ik ga naar de universiteit… Maar is dat echt wel de beste keuze?
Betere toekomst voor mijn kind, wens van veel ouders
Een betere toekomst voor mijn kind, dat is natuurlijk de wens van veel ouders. Ik praat met Rick Wolff. Hij is als senior onderzoeker verbonden aan Risbo, een onderzoeks- en onderwijsadviesbureau van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met passie praat hij over ouders die geëmigreerd zijn of die hier als vluchteling zijn gekomen. Juist migranten ouders zeggen: ‘Ik wil een betere toekomst voor mijn kind’.
Studies vergelijken, neem hier de tijd voor
Studies vergelijken kost tijd. Maar het is wel heel erg belangrijk. Soms heten studies hetzelfde, maar zijn ze in werkelijkheid heel anders. Of ze heten anders, maar lijken in feite erg op elkaar. En er zijn ook andere dingen: objectieve cijfers en ‘het gevoel’ dat je hebt bij een studie.
Wat is een minor? Wat heeft een student er aan?
Ouders stellen vaak echt goede vragen op ouderavonden over studiekeuze en studeren. Zo ook de vraag van een vader: “Wat is een minor, eigenlijk?”
Wat kost studeren? Informatie voor ouders
Studeren is duur. Maar studeren levert ook op. Een beroep waar je je goed bij voelt, waarin je jezelf kunt ontplooien. Dat draagt bij aan je levensgeluk. Een afgeronde opleiding op hbo of universiteit betekent natuurlijk ook een hoger salaris. Maar studeren kost ook geld. Wat kost studeren?
Een bijbaan is lekker werken of toch niet?
Gaat uw kind studeren? Of zit hij of zij nog op de middelbare school? Dan zal er zeker wel eens sprake zijn geweest van een bijbaan. Dennis Heemkerk van YoungCapital heeft daarover een artikel geschreven: Een bijbaan is lekker werken.. of toch niet?
Multitasken en geconcentreerd studeren kan niet samen
Justine Pardoen, hoofdredacteur van OudersOnline praat met mij over de invloed van social media op studeren. Social Media is een van de vele interessante onderwerpen waar OuderOnline aandacht aan besteedt. Natuurlijk ben ik vooral geïnteresseerd in de invloed van social media op studeren en studiesucces. ‘Multitasken en geconcentreerd studeren kan niet samen’, zo stelt Justine.
Een studie objectief beoordelen, hoe doe je dat?
Hoe kun je een studie objectief beoordelen? Dat is een vraag die ik vaker van ouders en aanstaande studenten krijg. Het antwoord is makkelijk. Elk jaar wordt er aan studenten in een enquête gevraagd wat ze vinden van hun opleiding. Daarnaast zijn er ook feiten en cijfers die door de Rijksoverheid worden verzameld. Dat vind je allemaal op Studiekeuze123
Welk interessegebied past bij mij?
Jongeren die voor hun studiekeuze staan, weten vaak nog niet welk beroep ze later gaan kiezen. Gelukkig weten ze wel vaak wat ze écht interessant vinden, wat ze graag doen. In het studiekeuzeproces is het belangrijk vanuit die interesse te kijken naar interessegebieden of vakgebieden. En na te denken… welk interessegebied past bij mij?
Mensen helpen met mijn studie was mijn grote wens
‘Mensen helpen met mijn studie, dat was eigenlijk altijd mijn grote wens‘. Zegt studente Laura de Bruine. Ze is pas 19, maar sinds haar veertiende weet ze al dat haar studiekeuze hiermee te maken moest hebben
Een studie kiezen is een heel proces
Het kost veel tijd om een goede studiekeuze te maken. Een studie kiezen is een heel proces. Een proces waarin de studiekiezer veel verschillende stappen moet zetten. Stappen waarbij u als ouder goed een handje kunt helpen. Maar het is ook een proces dat de jongvolwassene vooral zelf moet doen.
Gaan studeren? Wat? Op welk niveau? Waar?
Goed nadenken over de toekomst is lastig. Voor iedereen, maar zeker voor jongeren op het eind van de middelbare school. 80% van de jongeren die klaar zijn op de havo of vwo gaat studeren. De anderen gaan werken, kiezen voor een tussenjaar of beginnen een eigen bedrijf. Kiest uw kind voor gaan studeren? Maar welke studie dan?
Toekomstdenken als basis voor een goede start
Zit uw kind in de bovenbouw van de havo of het vwo? Iedereen gaat er meteen van uit dat een havo of vwo leerling gaat studeren. Toch doen heel veel jongeren (20%) dat niet of niet meteen. Zij kiezen een andere weg. Ga er als ouder niet automatisch van uit dat uw kind wil studeren. Toekomstdenken als basis voor een goede start na de middelbare school is heel erg belangrijk.
Groeien in studie en werk, gesprek lector Dirk Bekke
Vandaag praat ik met lector Mechatronica van hogeschool Saxion, Dirk Bekke. Meteen komen er een paar vragen bij me op. Wat is een lector? En die opleiding… Mechatronica? In de wereld van het hoger onderwijs gaan de ontwikkelingen razendsnel. Aan Dirk vraag ik wat zijn functie nou precies inhoudt. En waarom onderzoek, ook op het hbo, belangrijk is.
Cirkel van Moed en Cirkel van Comfort
Net van de middelbare school… Heel wat jongeren zijn in deze fase onzeker. Het lijkt alsof de keuze over je toekomst een keuze is voor het leven is. Maar niets is minder waar. De meeste mensen veranderen een aantal keren in hun leven van beroep. En velen doen meerdere studies. Ze moeten eerst ontdekken wat ze dúrven te ontdekken. En ook waar ze zich veilig voelen. De Cirkel van Moed en Cirkel van Comfort ontdekken, noemt Yrza Latumahina van Intermijn dat. Lees het verhaal over haar werk.
Kamer zoeken, belangrijk voor goede start.
Een kamer zoeken… in sommige steden een hele klus. Kiest uw zoon of dochter hiervoor? Of blijft hij of zij nog even bij u wonen? Steeds meer studenten blijven (nog even) bij hun ouders wonen. Beide heeft voor- en nadelen.
Bijdragen in de studiekosten van uw kind
Regelmatig publiceer ik op dit blog artikelen van het Nibud.
Het Nibud is dé deskundige op het gebied van budget en uitkomen met je geld. Gaat uw kind in september studeren? Dan vindt u onderstaand artikel ‘Bijdragen in de studiekosten van uw kind’, vast de moeite waard.
Het Nibud is dé deskundige op het gebied van budget en uitkomen met je geld. Gaat uw kind in september studeren? Dan vindt u onderstaand artikel ‘Bijdragen in de studiekosten van uw kind’, vast de moeite waard.
Studeren is leren door vallen en opstaan
Regelmatig schrijven ouders over de ervaringen van hun kinderen, vrienden en bekenden met studiekeuze en studeren. Zo ook journalist en vader Feike Klomp over Simone en haar moeder Cocky. Simone heeft best veel studies aangepakt en afgerond voordat ze haar draai gevonden had. Feike voegde eraan toe: ‘Blijkbaar ontbrak het Simone aan info over hbo en universiteit. Moet het voortgezet onderwijs niet toch meer energie steken in de ‘weg erna’? Wat is een hbo nou eigenlijk, wat kun je er verwachten etcetc.’ Lees het verhaal van Feike over Simone: ‘Studeren is leren door vallen en opstaan’.
Ondernemer worden of doorstuderen?
‘Ga ik ondernemer worden of doorstuderen? Of gebruik ik mijn netwerk om een goede baan bij een bestaande onderneming te zoeken?’ Dat is de vraag waar de studenten tijdens hun opleiding bij Stéphanie Boons van ROC Friese Poort mee afsluiten. Moet een jongvolwassene gaan studeren? Gaan werken of een eigen bedrijf starten? Of zijn er ook combinaties? En wat past het beste? In dit artikel meer over 'toekomstdenken'.
Studiestress voorkomen en studiepunten verdienen
Gaat uw kind studeren in september? Dan is het goed alert te zijn op studiestress. Steeds meer studenten hebben daar last van. Studeren is leuk en leerzaam, maar er moet ook hard gewerkt worden en voldoende studiepunten worden behaald. Belangrijk dat u als ouder goed zicht hebt op hoe het systeem van studiepunten werkt. Dan kunt u uw kind beter adviseren als er eens iets tegenvalt.
Abonneren op:
Posts (Atom)